BOTOSANI CITY REPORT

CHELTUIELI  PUBLICE

 DIRECȚIA IMPOZITE și TAXE LOCALE

 MONITORUL OFICIAL LOCAL

   Pagina principala  |  Stiri  |  Proiecte  |  Dezbateri  |  Evenimente anuale |  Informatii utile |  Albume foto  |  Transport local  |  Legaturi utile
Oraşe înfrăţite cu oraşul Botoşani
Orasul Laval din Canada
     Înfrăţirea municipiului Botoşani cu oraşul canadian Laval a însemnat o premieră în istoria relaţiilor dintre cele două ţări. Evenimentul desfăşurat pe data de 16 octombrie 2007 a avut loc la Primăria Laval ca urmare a invitaţiei pe care primarul oraşului Laval, Gilles Vaillancourt a adresat-o municipalităţii botoşănene. Înfrăţirea celor două oraşe se datorează unui botoşănean de succes stabilit în Canada, respectiv domnului Vania Atudorei, preşedintele Asociaţiei Românilor din Laval.


Orasul Karaman din Turcia
 

Karaman: istorie, prezentare
 
      Republica Turcia este aşezată intr-o poziţie strategică la intretăierea continentelor Europa cu Asia, intre trei mări (Marea Neagră, Mediterana şi Marea Egee ) . Datorită poziţiei sale geografice Turcia a fost o răscruce istorică, patria şi campul de luptă a mai multor civilizaţii infloritoare şi nu in ultimul rand un centru al comerţului . Peninsula Anatoliei este una dintre cele mai vechi regiuni locuite din lume. 
      După cum se ştie, Turcia a inregistrat in ultimele 4 decenii o creştere remarcabilă din punct de vedere economic ( una din cele mai rapide din lume ). Şi-a deschis treptat pieţele prin reformarea economiei, liberalizarea multor sectoare private cu  participare  străină .
       Ţara este impărţită in 81 de provincii care au 632 de districte . Provincia poartă de obicei acelaşi nume cu capitala acesteia  (există şi unele mici excepţii ) .
       Una dintre cele 81 provincii ale sale , Karaman, este localizată in partea de Sud a Anatoliei Centrale intre provinciile : Konya- I
cel-Antalia, fiind un centru al comerţului, culturii şi artei.
       Capitala  -  oraşul Karaman beneficiază de o locaţie favorizantă , o climă plăcută şi un peisaj natural deosebit. Este un oraş aflat in partea sudică a Turciei, in nordul munţilor Taurus. Potrivit datelor recensămantului din anul 2000, populaţia provinciei numără 231 872 persoane, dintre care 132 064 trăiesc in oraşul Karaman. Suprafaţa provinciei este de 3 686 km, oraşul fiind situat la o altitudine de 1 039 m. Actuala denumire provine de la Karaman Bey, unul dintre conducătorii dinastiei Karamanide. Aici poate fi intalnit acel amestec rafinat de tradiţii locale şi islamice- rezultat original al intalnirilor atator civilizaţii şi culturi de-a lungul istoriei.
       Clima : In regiune, verile sunt călduroase, toride chiar  şi uscate ,in timp ce iernile sunt reci şi bogate in precipitaţii.
        Administraţia :  Provincia este condusă de un Guvernator ( Suleyman KAHRAMAN), iar instituţiile descentralizate şi organizaţiile sunt conduse de directori. Aceştia formează  Comitetul Adminsitrativ al Provinciei cu rol coordonator al regiunii . In administraţia publică primarul oraşului are independenţă in decizii şi activităţi. Principalele atribuţii sunt legate de infrastructură şi urbanism. La Karaman există un primar ( Kamil Uğurlu)  şi doi viceprimari.  
        Aspecte economice  : Economia este dependentă de agricultură şi industrie. In zonă se cultivă grau, floarea soarelui, porumb,orz, pepeni roşii şi galbeni, sfeclă  şi in mod special mere. Regiunea este renumită pentru faptul că aici se produc numaipuţin de 6 soiuri de mere, Karaman fiind unul dintre cei mai mari producători de mere din zona Turciei.
        Din punct de vedere industrial, Karaman este renumit pentru producţia de biscuiţi, aici funcţionand  24 de fabrici de biscuiţi.  In zonă se produc şi utilaje pentru industria alimentară. Nu este deloc de neglijat potenţialul comercial al regiunii.
        Puţină istorie
        Este o aşezare veche, istoria existenţei sale numărand peste 10 000 ani şi fiind una deosebit de zbuciumată. Săpăturile arheologice au dat la iveală vestigii şi aşezări datand din perioada epi-paleolitică  dar şi  din epoca bronzului.
        In vechime oraşul era cunoscut sub numele de Larenda sau Larende, in traducere aceasta insemnand "un loc nisipos".
        Aşezarea a prezentat un rol important prin poziţia sa strategică atat din punct de vedere militar  cat şi comercial. Din această cauză istoria sa a fost una zbuciumată fiind de-a lungul anilor cucerită , invadată,dăramată , reconstruită  de nenumărate ori. Oraşul a  aparţinut pe rand Imperiului Roman, apoi celui Bizantin, fiind capturat de selgiucizi la inceputurile secolului al XII-lea. A fost ocupat de Frederick Barbarossa in anul 1190. Mai tarziu, in anul 1256 oraşul a fost cucerit de războinicul turc Karamanoğlu Mehmet Bey, primind numele de Karaman in cinstea cuceritorului său. La inceputul  sec. al - XIV - lea,  Karaman (sau  Karamanoğullari) era cea mai puternică formaţiune statală din Anatolia.
        In anul 1468 Karamanul a fost cucerit de otomani, iar din  anul 1483 capitala provinciei a fost mutată la Konya. Din acea perioadă , se mai păstrează in zilele noastre : ruinele castelului Karaman şi cateva ziduri de apărare, 2 moschei şi o şcoală( madrasă ) unde se preda Koranul.
        Cunoscutul poet turc şi mistic Sufi  -  Yunus Emre (1240?-1321?) a locuit in Karaman. Acesta este o figură ilustră in cultură,  exercitand incă prin creaţia sa o influenţă considerabilă in literatura turcă .Acest lucru se  datorează  faptului că a folosit in poezie limba turcă vorbită in acel moment şi nu Persana sau Araba. Poezia sa a rămas la fel de accesibilă in ciuda trecerii secolelor. Mormantul acestuia se află in moscheea care ii poartă numele situată in Karaman.
        O altă figură importantă pentru istoria Turciei este in acelaşi timp legată de această localitate. Este vorba despre predicatorul de religie Sufi, Bahaeddin Veled care in anul 1222 a sosit la Karaman impreună cu familia sa. Istoria arată că imediat  Emirul Karamanoğlu i-a construit o madrasă(şcoală) pentru a-l face să se stabilească in acele locuri, in acele vremuri şcolile in care se preda religia (Koranul) fiind de foarte mare importanţă pentru comunitate.
         Din anul 1725 , Karaman a devenit capitala Emiratului (şi mai tarziu a provinciei Otomane) Karamanid.
         In zonă se găsesc numeroase castele , cetăţi  ,fortăreţe  poduri , fantani ,  şi bineinţeles băi  turceşti ( hamam-ul in viaţa turcă reprezintă  mai mult decat locul in care oamenii obişnuiţi se spală. Acolo se intalnesc ,  socializează şi  se relaxează - n.trad. ) precum şi mormintele unor personalităţi din indelungata istorie . Un loc aparte in peisajul arheologic şi turistic il preocupă siturile care adăpostesc vechi locuinţe săpate in rocile calcaroase ale  munţilor din imprejurimi excelent păstrate, in ciuda vechimii de cateva mii de ani.
          Un alt element important legat de istoria milenară a locurilor este dat de localitatea Derbe, un loc sfant pentru intreaga lume creştină , despre care se ştie că este locul de unde a inceput să se răspandească şi să-şi găsească creştinismul adepţi in Anatolia . Insuşi Apostolul Pavel a vizitat aceste locuri intalnindu-se cu discipolii  săi.
      Obiective  istorice din provincia Karaman
Muzeul de istorie din Karaman
           Infiinţat in anul 1961, muzeul adăposteşte nenumărate comori arheologice şi vestigii istorice martore ale  indelungatei istorii a locurilor şi imprejurimilor.



Castelul Cetate Karaman
          Construit in sec XI-XII  ,castelul  a avut o insemnată importanţă in perioada Selgiucizilor. Distrus  din temelii atat in sec XIII cat şi in  1468 castelul cetate a fost refăcut ulterior, azi putandu-se incă admira cele 9 turnuri ale sale (5 pătrate şi 4 rotunjite ) care străjuiesc imprejurimile.
Castelul  Başbaĝ
          Situat pe muntele cu acelaşi nume, castelul a avut in principal rol strategic şi militar .In vecinătatea sa se găsesc vestigii romane şi bizantine.
          In acelaşi registru al vechimii şi importanţei arheologice se inscriu alte două cetăţi , Ermenek şi Mennan, construite pe culmi stancoase nu foarte uşor accesibile, fiecare păstrandu-şi turnurile de apărare.

Madrasa  Hatuniye
          ( Madrasa este un loc de studiu , şcoală teologică in care se predă jurisprudenţa şi legea islamică.A fost iniţial introdusă in Egipt pentru a desfiinţa sectele musulmane non ortodoxe. - n.trad. )
          Situată in centrul oraşului Karaman,  clădirea madrasei a fost construită pentru  Nefise Sultan ,fiica sultanului Murad I, şi soţia lui Alaedin  Ali Bey in anul 1382, după planurile arhitectului Numan Bin Hoca Ahmet. Portalul de la intrare este construit din marmură albă bogat ornamentată cu motive florale şi geometrice sculptate şi cu inscripţii . La fel de bogat ornamentate şi impodobite cu faianţă turcoaz, marmură alb şi roz  sunt sala mare  dar şi sălile de studiu .



Madrasa Tol      
           Situată in regiunea Karaman, acest loc de studiu nu este atat de impodobit ca Madrasa Hatunyie dar este mai veche fiind inălţată in 1339 pe vremea lui fiului emirului Musa Bey – Bedrettin Mahmut Bey. Aici se află dealtfel şi mormintele Emirului Musa şi a unor membri din familia sa.
Moscheea  Dikbasan    
           Datează din timpul perioadei sultanului Karamanoğlu fiind ridicată in anul 1437, este bogat ornamentată şi bine păstrată pană in zilele noastre.
Moscheea Aktekke
          Deosebită prin bogatele ornamentaţii interioare şi inălţimea minaretului , această moschee se află in centrul oraşului Karaman.Clădirea a fost construită incepand din anul 1370 de către Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey . In vecinătate se află  mormantul mamei lui Mevlana Celalettin –marele sufist, care s-a căsătorit şi a locuit la Karaman  timp de 7 ani cu membrii familiei sale, in prima jumătate a sec  XIII, precum şi alte morminte ale membrilor familiei acestuia. ( Sufismul reprezintă inceputul unei conduite exemplare, renunţarea la toate bunurile personale şi consacrarea către practica spirituală. Este o stare in care condiţia umană obişnuită dispare prin puterea magică a rugăciunii. Sufismul ca şi cale  spirituală este un purificator al inimii).

          In regiune se mai află o serie de alte moschei  importante , cum ar fi : Moscheea Yunus Emre ( sec. XIII , unde se află inmormantat şi celebrul poet Yunus Emre ), Imaret ( 1433) , Araboĝlu (1374 ) , Hacibeyler (1356) , Complexul Karabaşveli, ş.a.
           Tot in seria obiectivelor turistice se inscriu şi Peşterile de la  Manazan, Taşkale , Ermenek, Barajul de la Karaman,băile turceşti situate in diferite părţi ale oraşului, fantanile (cele mai multe dintre ele datand din perioada otomană) , fondul de case vechi construite in stilul tradiţional turcesc precum şi  podurile din regiune construite de-a lungul raului Gőksu, unele dintre acestea impresionand prin vechimea lor. Turismul in zonă poate imbrăca diferite aspecte , de la cel religios , la cel montan cu ascensiuni ale culmilor pană la cercetarea peşterilor şi grotelor care adăpostesc urme ale unor străvechi civilizaţii.
           Relaţiile cu Europa,  cu ţările care fac parte din acest continent reprezintă o componentă de bază a politicii externe a Turciei. In acest context se inscrie proiectul de cooperare  intre Karaman şi Botoşani.
Ca o apreciere generală, se poate spune că Botoşanii şi Karamanul au in comun dorinţa de cooperare in domenii cum ar fi : economic, administraţie publică locală, invăţămant, cultură , sport,social, ş.a., pe fondul unor contacte stabilite cu prilejul demarării parteneriatului din cadrul Programului Comenius Regio , a vizitelor de lucru efectuate de către membrii echipei atat la Botoşani in perioada 3-8 iulie cat şi la Karaman in perioada 12-14 octombrie a.c. şi a intalnirilor oficiale avute la Instituţia Prefectului Botoşani şi la cea a Guvernatorului  provinciei Karaman.   
           Calendarul procedurii de infrăţire a inceput de la primele intalniri din luna iulie 2011, a continuat cu obţinerea avizelor oficiale din partea Ministerului Afacerilor Externe şi cel al Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobarea de principiu a documentului „Inţelegerea de cooperare intre municipiul Botoţani din Romania şi oraşul Karaman din Republica Turcia” in cadrul şedinţei Consiliului Local din data de 31 ianuarie 2012  ( H.C.L. nr.11) . In paralel oficialităţile turce au intreprins acţiuni similare.
           Semnarea oficială a documentelor de cooperare a avut loc la Botoşani  pe data de  14.03.2012.
            Inţelegerea de cooperare este disponibilă in trei versiuni Romană, Turcă, Engleză, prezentate in acest dosar.

             H.C.L.11/2012-vezi aici
 










Botoşani - oraş european
--------------------------------------
--------------------------------------
--------------------------------------
--------------------------------------
Adresa: Botosani, Piata Revolutiei nr. 1
Telefon: 0040 231 502200
Fax:        0040 231 531595
E-mail:   primaria@primariabt.ro
 
© Toate drepturile - Primaria Municipiului Botosani
Reproducerea neautorizata a continutului afisat pe acest site
constituie subiectul aplicarii legilor in vigoare